Бебиситер Канада

бебиситер Канада

Бебиситер Канада или Негуватели се поединци кфалификувани да пружаат нега на деца, постари лица или лица со посебни потреби во приватни домови без надзор. Негувателите мора да живеат во домот во којшто работат во Канада. Оваа програма е сосема поразлична од Студентска работа во Германија или WORK AND TRAVEL USA.

Во соработка со International Nannies and Homecare Ltd, Контекст со задоволство Ви ја претставува програмата за негувателки во Канада којашто, по успешно завршената втора година од вработувањето во Канада, нуди единствена можност да поднесете барање за работна дозвола, а со тоа и барање за постојан престој во Канада.

Програмата Бебиситер Канада нема старосна граница и може да аплицираат поединци од сите возрасти. Поради поволностите коишто ги нуди, со Live-in Caregiver програмата се пропишани строги услови за учество.

– Негувателката мора да работи полно работно време ( во зависност од провинцијата, од 40-44 часа неделно)

– Кандидатот мора да има завршено најмалку средно образование и да има одлични познавања од англиски или француски јазик.

– Да има стекнато најмалку 6 месеци обука или 12 месеци платено работно искуство (полно работно време). Тука спаѓаат завршен Педагошки факултет (обука го кфалификува кандидатот). Комплетирани 12 месеци како Ау Паир или дадилка (Au Pair – USA или Европа, со certifikate of completion).

Кандидати

Кандидатите може да аплицираат за виза во било која Канадска амбасада кадешто во моментот се наоѓаат , но доколку ова е земја на којашто не се државјани, тие мораат да одржуваат легален статус во соодветната држава во текот на целата процедура. Кандидатите чијашто апликација ќе биде успешна ќе добијат виза за влез во Канада којашто им дава право на престој за 4 години (кандидатите имаат право да ги комплетираат 2-те години пружање нега во период од 4 години – тоа може да биде во повеќе интервали доколку сакаат да сменат семејство, да направат пауза итн. , но само по комплетирањето на цели 2 години од програмата Live-In Caregiver и пружање нега во одреден дом, тие се стекнуваат со правото да поднесат барање за работна дозвола, којашто ќе им овозможи да работат по нивна желба во Канада).

Пристигање

На самото пристигнување во Канада, имиграционите служби ја издаваат дозволата за престој којашто на кандидатите им дава за право да работат само за еден работодавач-т.е. семејството коешто ги најмува за работа во нивниот дом. За време на 4-те години,негувателите можат да го променат семејството доколку сакаат но мора да поднесат барање за нова работна дозвола секојпат кога ќе биде наложено. Процедурата за ова може да трае околу 3 месеци. Како што е напоменато и претходно, по успешно комплетирање на 2 години од програмата, кандидатот може да аплицира за дозвола за престој и за отворена работна дозвола, којашто доколку биде одобрена, им дава за право да работат за било кој канадски работодавач.

Семејството коешто ја најмува негователката има за обврска да ја обезбеди со авионски билет во еден правец , од нејзиното место на живеење до местото на нивниот дом во Канада. Во зависност од провинцијата во којашто ќе бидат вработени, негувателката или ќе се стекне со соодветното провинциско здравствено осигурување или работодавачот ќе ја обезбеди со приватно здравствено осигурување додека не се стекне со право за провинциското здравствено осигурување.

Во кратки црти, програмата Live –In Caregiver ги налага

права и обврски

Одговорности:

Грижа за деца и одржување на домаќинството до одредена мера (негувателката може да пружа нега и на постари лица и лица со посебни потреби)

– Програмата трае 2 години, со можност за продолжување. (Само по комплетирани 2 години од Live –In Caregiver , кандидатот може да аплицира за дозвола за престој и работа).

– Повеќето кандидати се од 25-45 години.

– Мора да има завршено минимум средно образование (еквивалент на канадското ).

Повеќето од кандидатите се со завршено средно образование или со завршени додипломски студии.

– Семејството мора да плати за еднонасочен билет до Канада.  Здравственото осигурување за првите 3 месеци, се додека негувателката не се стекне со право за здравсвено осигурување од самата провинција.

– Кандидатите мора да достават потврда за неосудуваност како и резултати од медицински прегледи пред да пристигнат во Канада.

– Негувателите земаат минимална плата, во зависност од провинцијата. Од бруто платата, семејството одбива за сместување и храна. Работат од 40-44 часа неделно, а прекувремено доколку се наложи потреба за тоа. Во просек, нето платата изнесува околу 300 CAD неделно, но сепак варира од провинција до провинција. На линкот подолу можете да најдете детални информации за платата во зависност од провинцијата.

http://www.hrsdc.gc.ca/eng/workplaceskills/foreign_workers/advertreq/wageadreq.shtml

Процес

Процесот за наоѓање на семејство за бебиситер во Канада. Поднесување на документи за дозвола и виза трае минимум 4 месеци. Се потсетуваат кандидатите коишто аплицираат од надвор од Македонија (коишто во моментов се Au Pair во Америка) дека за апликацијата да биде комплетна и да се поднесе барање за работна дозвола. Мора да имаат поминато минимум 12 месеци од почетокот на нивното искуство  со грижење на деца. Во текот на целата процедура, тие мора да одржат легален статус во Америка доколку сакаат да земат виза од Канадската амбасада во САД. Значи, ги охрабруваме кандидатите коишто моментално се наоѓаат во САД , да аплицираат за програмата.

Доколку не планираат да ја продолжат програмата ау паир во САД, а планираат да заминат на програмата Live-In Childcare во Канада, да се вратат во Македонија. Доколку планирате да ја продолжите програмата по завршетокот на 12 месеци. Постапката може да се отпочне веднаш по комплетирањето на 1 година ау паир. Се чека издавањето на работната дозвола, и се аплицира за виза во Канадската амбасада во Америка.

Потребни документи за аплицирање за бебиситер Канада:

– Пополнета апликација – издадена од наша страна

– Препораки за чување на деца(минимум 2)

– Потврда за неосудуваност

– Копија од пасош

– Копија од возачка

– Фотографии – 2 со пасошки формат и 10 фотографии со деца

Повелете секој работен ден, кај нас во Агенција Контекст која се наоѓа … Google  знае се, со претходно закажан термин или за сите детали може на Инстаграм и Фејсбук. 

МОЖНОСТ ДА НЕ ОЦЕНИТЕ, СТИСНЕТЕ 5 ЗВЕЗДИ


СО ПОЧИТ, КОНТЕКСТ

MITROPOLIT TEODOSIJ GOLOGANOV 26
1000 SKOPJE, MACEDONIA
00389 23 223 579